Ole Ivars

OLE IVARS starta i Hamar-området i 1964 og har stadig mjøsbyen som base. Bandet har en tilhengerskare som omfatter folk i alle aldre, og i flere land.

Tidligere var det kun moderlandet som var nedslagsfeltet, men i de siste åra har de spilt i både Sverige, Spania, på Færøyene, og til og med i Latvia. For sin innsats i Sverige ble de for få år siden krona med SVENSK GULLPLATE for albumet Ole Ivars 40 Beste! De har først og fremst spilt til dans for” folket” i hele sin lange karriere, noe som på en måte kulminerte med at de fikk det ærefulle oppdrag å spille opp til dans, da Den Norske Opera & Ballet ble åpna i 2008. Da var publikummet kongelige, ministere og andre celebriteter. Siden 2004 har de også spilt flere titalls julekonserter i kirker rundt om i landet. I jubileumsåret 2014, da bandet fylte 50 år, klatra Ole Ivars enda et steg opp på kulturstigen, ved å spille både show og konserter for sittende publikum, i flere av landets kultur- og konserthus. De er kjent fra en rekke TV-opptredener, bl.a.” Den store klassefesten”,” Fire stjerners middag” og” Lindmo”. NRK TV gjorde også opptak fra jubileumsfesten i Vikingskipet på Hamar, da bandet fylte 50 år. I tillegg til at konserten ble sendt flere ganger på NRK, ble den også sendt i beste sendetid for broderfolket, på SVT 1, på selveste nyttårsaften i jubileumsåret.

OLE IVARS er nærmest for grossister å regne i antall Spellemannpriser. De har 8 ” bronseharper”, inkludert den gjeveste av alle, ÅRETS SPELLEMANN. Hele 12 ganger har de blitt nominert fra prisen ble oppretta for danseband i 1996. De har solgt over en million plater, og har et tosifra antall GULL og PLATINA-trofeer på veggen.

OLE IVARS vant i 1999, konkurransen, «Årets dansebandmelodi», på NRK TV med sangen,” Nei, så tjukk du har blitt”. Denne sangen har forøvrig blitt stadfesta udødelig som landeplage, gjennom NRK’s TV-program om låta. Dette programmet het nettopp Landeplager. I 2004 kåra NRK også OLE IVARS til TIDENES NORSKE DANSEBAND!! Bandet har også fått mange kulturpriser. I 2008 deltok de for første gang i Melodi Grand Prix, og kom helt til den Norske Finalen i Oslo Spektrum. Bandets bassist og låtskriver, William Kristoffersen, mottok i 2009, Kongens fortjenstmedalje, først og fremst for alle låtene han har skrevet gjennom tida. De fleste av dem har Ole Ivars gjort kjent. For å nevne noen av hitlåtene kan vi ramse opp: Kongen av Campingplassen, Nei, så tjukk du har blitt, En får væra som en er, Jeg trodde änglarna fanns, Kalle med fela, Spellemannsblod, Fem gule enker, Samefolkets land, Kjerringa mi kan itte spelle trekkspell og Da ser jeg alltid lyst på livet. De store sekstitallshitene, Regnets Rytme og Line, henger selvsagt med fremdeles. Det året bandet fylte 50, ble de også hedra av Nationaltheatret/Torshovteatret med en musikal, bygget over Ole Ivars-sanger. Den fikk navnet,” En får væra som en er - En Ole Ivars musikal”. Den ble så populær at den ble satt opp på nytt på Nationaltheatret sommeren 2016. På premieren spilte Ole Ivars konsert for gjestene i festsalen på selveste «Nasjonal». I 2019 ble de ytterligere hedra ved at TV 2 sendte en TV-versjon av denne musikalen som en serie, for øvrig den første i sitt slag i Norge. Seertallene var høye.

Fra jubileumsåret 2019 fikk bandet ny frontfigur. Espen Hagen Olsen overtok som hovedvokalist. Han hadde allerede lang fartstid fra scener i inn og utland, og var kjent for mange, selv om han fremdeles bare er i midten av tredveåra. De andre bandmedlemmene har det morsomt med å si at Espen har dratt ned gjennomsnittsalderen i bandet betraktelig.

I sitt 56. år på veien består Ole Ivars av:

Ole Ødegård, som starta bandet og fremdeles med trygghet trakterer sine tangentinstrumenter

Arne Willy Foss, som er den andre fra originalbesetningen. Han er en glimrende multimusikant som spiller både klarinett, fløyte og alle saksofoner. Han er også solist på flere titalls låter.

William Kristoffersen, som er bassist, en av vokalistene, primus motor og bandets viden kjente låtskriver. Fra han starta i 1983 har nærmere tre hundre av hans sanger og låter blitt innspilt på tjuefem forskjellige studioalbum med bandet. De fleste hitlåtene kommer fra hans hånd.

Morten Nyhus, som spiller trommer. Han har også vært produsent og tekniker på de fleste Ole Ivars-album, fra 1989.

Bjørn Elvestad, som er den andre multimusikanten i bandet. Han starta i 1996, og spiller gitarer, trekkspill, steelgitar, fele, keyboards, samt at han er korist. Bjørn er også solist på mange låter, der han anvender mange forskjellige av de instrumentene har trakterer.

Espen Hagen Olsen, ny hovedvokalist fra 2019. Han spiller i tillegg gitar.